Regnbågsknytt – I väntan på ett bebisfrö


Insemination i Danmark
september 19, 2008, 9:19 f m
Filed under: Insemination - Utomlands | Etiketter: , , ,

För de som inte har tid eller lust att vänta i kö i ett par år i Sverige för att insemineras, finns det alternativ utomlands.

Danmark är flat-inseminationernas Mekka. Genom ett kryphål i lagen får barnmorskor inseminera lesbiska och ensamstående kvinnor. De erbjuder sperma både från anonyma och öppna donatorer. Använder man anonym donator kan barnet aldrig ta reda på vem som donerat sperman. (I Sverige måste alla donatorer vara öppna för att få donera, men alltså inte i Danmark.) I Danmark finns det speciella kliniker som är specialiserade för att inseminera lesbiska och ensamstående kvinnor.

Fördelen med att inseminera i Danmark är att det i princip inte är någon kö. Klinikerna är privatägda och man betalar för varje insemination. Det blir dyrare än att använda sig av den svenska sjukvården, men det går snabbare. Möjligheten finns också att lägga undan nedfryst sperma och spara i flera år för att kunna skaffa biologiska syskon. I Danmark kan den andra kvinnan vara gravid nästa gång man vill skaffa barn. Man gör som man vill med sperman man köpt.

Nackdelen är att när man insemineras i Danmark blir båda mammorna inte automatiskt juridiska vårdnadshavare. När barnet är fött får den icke-biologiska mamman ansöka om adoption. Det kan göras efter att faderskapsutredningen lagts ner och en utredning av Socialnämnden är utförd. Adoptionen, i detta fall en närståendeadoption, kan bara genomföras om mammorna är registrerade partners. (Alltså gifta på heterospråk.)

Närståendeadoptionsprocessen verkar kunna gå till på olika sätt i olika kommuner. I vissa fall har proceduren tagit flera år, och i andra fall har den tagit ett par månader. Det är Tingsrätten som tillsammans med Socialnämnden utreder och beslutar om adoptionen är det bästa för barnet. Genom att man tar med sig papper från inseminationskliniken i Danmark kan man visa att det inte finns någon pappa, utan en donator. I de flesta fall verkar faderskapsutredningen läggas ned då och man kan ansöka om adoption. Adoptionen går förhoppningsvis igenom när mammorna berättar om sin situation – att de planerat barnet båda två och tillsammans vill ge barnet en trygg uppväxt. Socialnämnden utreder om adoptionen är lämplig och Tingsrätten beslutar.

Det krångliga är att lagen kan vara lite luddig och kan tolkas på olika sätt. Det gör att en del socialarbetare och jurister inte vet hur de ska hantera sådana här frågeställningar. Många regnbågsfamiljer kan därför tycka att de möts av okunskap och ibland onödiga frågor och tvivel.

”Många lesbiska par väljer bort möjligheten att skaffa barn via insemination i Sverige, trots att det 2005 blev tillåtet för lesbiska par att få assisterad befruktning här. Men paren fortsätter att åka utomlands, bland annat till Danmark.” Det skriver Sveriges Radio i en artikel från juni 2008.

Annonser

Kommentera so far
Lämna en kommentarKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: