Regnbågsknytt – I väntan på ett bebisfrö


Att välja barn
december 20, 2008, 10:26 f m
Filed under: Donator, Insemination - Utomlands, Planering | Etiketter: , , , ,

Sakta men säkert släpar tiden sig fram och vi passar på att undersöka olika alternativ medan det ändå är lång tid kvar. (Man vet ju hur det ändå alltid brukar bli panik  i slutet, vad man än ska göra… Jag vet inte om skaffa barn är ett undantag.) Därför känns det bra att planera och fundera i lugn och ro.

Det här med donator är ett spännande och ganska underligt område. Är man en kvinna och en man som skaffar barn så blir det ju vad det blir. Men är man två kvinnor som ska blanda in en donator kan det ju bli vilken matchning som helst.  (Vi är medvetna om att det kan det bli i vilken relation man än är i, men det känns ändå mer som en ”chansning” när man inte vet något om donatorn.) Därför känns valet ändå lite som att man ”väljer” sitt barn.

Antingen gör man det enkelt för sig och låter kliniken välja donator. De tittar då på den icke-biologiska mamman och försöker matcha mot hennes hud-, hår- och ögonfärg. Kliniken köper då in donatorsäden från European Sperm Bank eller Cryos. Men om man vill kan man själv köpa säden från den förstnämnda spermabanken och skicka den till kliniken. Då får man själv välja donator ur en lång lista på potentiella donatorer där man får information om hud-, hår- och ögonfärg, längd, vikt, blodgrupp och yrke. Man kan också välja att köpa ytterligare information om donatorerna som exempelvis röstintervju, bebisfotografi, personlighetstest och personalens intryck av personen.

Frågan är hur viktig denna information är? Det känns nästan läskigt att sitta och välja ett potentiellt barn utifrån donatorns akademiska nivå, psyke, eller hårfärg. Det vore ju i och för sig intressant att veta om donatorn har en böjelse åt att vilja döda sina föräldrar eller liknande, men då kommer man helt plötsligt in på en omständig diskussion om arv och miljö och vad det egentligen är som skapar en människas personlighet.

Att sedan sitta och titta på bebisbilder på donatorerna känns ju också konstigt eftersom att man då sitter och väljer efter vad man tror kommer bli det finaste barnet. Samtidigt är det väl klart att man hellre vill ha en snygg unge om man nu får välja? Men det känns väldigt konstigt hela grejen.

Vad sägs om ”Allan”, blå ögon, ljusbrunt hår, 188 cm lång, väger 88 kg och utbildad ingenjör? Eller kanske ”Dinny”, bruna ögon, brunt hår, 175 cm lång, väger 75 kg och studerar inom handel? Eller kanske ”Henry” som läser matematik eftersom båda vi två är totalt värdelösa inom matte?

 
   

2 kommentarer so far
Lämna en kommentar

Måste bara säga att ni har en helt otroligt bra blogg. Jag har lusläst varje inlägg, och känner igen mig till fullo, och har blivit klokare på samma gång, verkligen givande att läsa. Tack!

Kommentar av Linnea

Vad kul att du läst den! Vore kul att få kontakt med dig om det är så att du planerar för samma sak. Det skulle vara roligt att lära känna någon i samma sits! Jag slänger iväg ett mail till dig!

Kommentar av regnbagsknytt




Lämna en kommentar