Regnbågsknytt – I väntan på ett bebisfrö


Plan B

Nu har vi ställt oss i kö inom den svenska sjukvården också. Som en plan B. Kötiden kan vara allt från sex månader till två år, så det är lika bra att börja köa i fall det skulle vara så att inseminationerna i Danmark inte fungerar. Däremot är det dyrare för oss att gå genom den svenska sjukvården eftersom varje insemination kostar 10 000 kr för lesbiska. På klinken Gaia i Danmark betalar man 3500 danska kronor för insemination med öppen donator. Det är ungefär 5000 svenska kronor.) Förut kostade det 8000 kr i Umeå för lesbiska, men det har nu höjts.  För heterosexuella par däremot, så är insemination med donerad sperma helt gratis. 

Landstingsstyrelsen i Västerbotten antog nedanstående regler 2006-01-18:
”För kvinna som är registrerad partner eller sambo med en annan kvinna gäller att utredning erbjuds ske inom landstinget till sedvanlig patientavgift. Par som efter utredning anses lämpliga för donatorinseminationsbehandling, AID (assisterad insemination med donator), kommer att erbjudas remiss till IVF klinken Norrlands universitetssjukhus för sådan behandling. Paret får finansiera behandlingen själv, detta på grund av att oförmågan till graviditet är orsakad av annat än sjukdom.

Gå till sidan >>

Är det konstigt att man hellre åker till ett grannland som behandlar alla lika? Hoppas att inseminationerna funkar och att vi inte behöver använda plan B.

Gaia Graviditetsklinik >>


8 kommentarer so far
Lämna en kommentar

Jag blir så förbannad när jag läser om orättvior som dessa! Blir så ledsen att man gör skillnad på lesbiska och heterosexuella… usch! Hoppas det lyckas för er i Danmark tjejer!
Kram

Kommentar av Mumflan

Och att vänta till man är 35+ då alla vet att man är mycket mindre fertil, som MÅNGA heterosexuella gör… det är ju absoluuuut inte självförvållat och måste ju vara en sjukdom?

Jävla idioter.

Kommentar av Samsson

Det är ju inte klokt. I Örebro på USÖ där vi genomgått behandling är det gratis de första 6 inseminationerna, alternativt 3 IVF-behandlingar. Det är ju diskriminering att ni ska betala för att ni är homo. Man tror inte att det är sant.

Lycka till nu med tredje försöket på Gaia. Jag håller alla tummar jag har för er!!!

Kram.

Kommentar av Längtat

Anmäl till DO, det har vi gjort… Det finns redan ett fall i Västerbotten som är under behandling, så förhoppningsvis kommer de att ändra reglerna.

Kommentar av M

Hur är det förresten med om man får hjälp genom svensk sjukvård och vill ha syskon, då får bara den ena föda va? Men får man använda annan donator om andra kvinnan föder, eller får bara en i paret faktiskt hjälp alls? Har ni någon koll på det?

Kommentar av Samsson

Hej! Är en 24-årig kille, som gärna donerar min sperma. Har tänkt på det här ett tag nu. Är själv homosexuell och förstår verkligen hur det är att inte kunna få barn med sin partner. Ni får gärna kontakta mig, bor i Göteborg. ch_legend@hotmail.com, ge även mailadressen till andra par/ensamstående som ni vet är i samma situation. Mvh, Chris

Kommentar av Christopher

Kan förklara lite mer om mig själv osv när ni kontaktar mig. Blir lite svårt att skriva allt här.

Kommentar av Christopher

Vi har följt er resa under några månader. Vi har hela tiden leget ca 2 veckor före er i alla steg ni har tagit på er resa. Fantastiskt skönt med igenkänning när man går igenom den här typen av process. Vi har nu haft turen att bli gravida. Vi skall upp till sthlm/priden måndag till söndag. Om ni känner för att ta en kaffe i Sthlm och dela erfarenheter så hör gärna av er via mail! Mvh M och V

Kommentar av V




Lämna en kommentar